Zpět
Nová rubrika Šk. expresu: Baštím, baštíš, baštíme
24.11.2022
Nová rubrika Šk. expresu: Baštím, baštíš, baštíme
Baštím, baštíš, baštíme - tak se jmenuje nová rubrika v našem časopise Školní expres, jehož první číslo 18. ročníku vyšlo 24. listopadu. Rubriku vede a píše Klára Podoubská z 9. B. Najdete v ní recepty na chutné svačiny a zde na webu i fotografie.  
Milí čtenáři, ráda bych vám představila mou novou rubriku, díky které už nikdy nebudete mít ve škole hlad. V
každém vydání letošního Školního expresu na vás čekají tři zaručeně chutné recepty, tipy na svačinu. Garantuji
vám, že na své si přijde opravdu každý. Nebudou chybět recepty na sladko a najdete zde i něco zdravého aneb od každého rožku trošku, ale dohromady je to ideální.
Banánové lívanečky
Jak už z názvu vypovídá, banánové lívanečky jsou na sladko. Vybrala jsem je, protože oproti ostatním lívancům
jsou pouze ze 2 surovin a nejsou suché. Dalším plusem těchto lívanečků je, že si je můžete dát opravdu s
čímkoliv, co máte rádi např. s tvarohem, čokoládou či karamelem.
Postup: Vidličkou rozmačkáme banán. Přendáme ho do misky, přidáme 2 lžíce polohrubé mouky a zamícháme.
Rozpálíme pánev na středním ohni s tenkou vrstvou oleje a smažíme z každé strany do zlatova. Z usmažených
lívanečků odsajeme papírovou utěrkou přebytečný tuk. Lívanečky naskládáme do krabičky a ozdobíme čímkoliv, co máte rádi.
Tortilla s uzeným lososem
Tento recept se řadí spíše k těm zdravějším, ale vzhledem k tomu, že obsahuje rybu, kterou mnozí nemusí, tak
jeho oblíbenost nebude asi tak veliká. 
Postup je velmi snadný. Tortillu pomažeme Paloučkem, Lučinou a nebo jakýmkoliv jiným pomazánkovým
máslem. Dále na tortillu navrstvíme uzeného lososa a kdo má rád, může přidat kopr. Nakonec přidáme salát,
rukolu či polníček a tortillu zabalíme.
Tousty
Třetím a posledním receptem tohoto vydání jsou tousty.
Tousty sice nejsou nic speciálního a všichni je asi známe, ale není toust jako toust, a každý je má rád podle sebe,
a proto jsem se rozhodla se s vámi podělit o to, jak je dělám já.
Postup: Vezmeme si  dva plátky toustového chleba a lehce je pomažeme máslem. Jeden plátek ještě potřeme
kečupem a pak již začneme vrstvit jednotlivé suroviny. Na stranu pomazanou kečupem, rozvrstvíme rajčata
nakrájená na plátky. Na stranu pomazanou pouze máslem poklademe plátek šunky a sýra. Obě strany
přiklopíme a dáme zapéct v toustovači. Ještě vám sem dám jednu vychytávku. Při zapékání vyložte toustovač
pečicím papírem, nebudete mít poté práci s jeho čištěním. 
Doufám, že si podle mé rubriky něco dobrého uvaříte. Nyní už  jen dobrou chuť - k jídlu i jeho přípravě. 

 
- - ©ZŠ Liberecká 26 - -