Zpět
Historiáda 2018 aneb dvoudenní maraton plný dějepisu
09.05.2018
Historiáda 2018 aneb dvoudenní maraton plný dějepisu

Historiáda je dvoudenní týmová soutěž pro dějepisu chtivé žáky. Tým tvoří čtyři žáci, přičemž musí být zastoupen každý ročník. Tato soutěž se letos konala již po devatenácté. Soutěží mezi sebou žáci z gymnázií i základních škol z celé České republiky. Poznali jsme tak nové kamarády z Hradce Králové, Opavy, Zlína nebo třeba Strakonic.


Na začátku se každý tým představil svým unikátním čtyřverším, které mělo vystihnout město a školu, odkud tým přijel. A troufám si říct, že naše mělo úspěch.


Naše město Jablonec

má rád každý sportovec.

Korálky, tramvaje i přehradu máme,

my z Liberecký to dáme!


Pak ale skončila sranda a naše úžasná učitelka musela odejít. Poté jsme byli přítomni hereckému vystoupení ze života Napoleona, které kvůli špatné akustice nebylo slyšet. Následné otázky bylo těžké zodpovědět, jelikož se to tipovat nedalo.

Dalším soutěžním kolem bylo vyplňování protokolu. Zvolili jsme taktiku, všichni za jeden papír, a tak jsme všichni vyplňovali společně. Hlava nehlava jsme doplňovali.


Po přestávce začala 2. část a my jsme usoudili , že bychom to nestihli, a tak jsme se rozdělili. Každý vyplňoval, co uměl. V následné časové tísni vznikly perličky. Například jsme měli složit slovo...indicie byla taková...slovo radio spojte se slovem, které je opak slova lenost a my vymysleli nové slovo radiopíle místo radioaktivita.

Potom jsme si s vyčerpanými mozky vychutnali oběd. Mimochodem byly řízky.


Odpoledne následovala exkurze a soutěže v Turnově. Tam si Florián sundal žabky a šel bos, i přes náš nesouhlas. První zastávka byla na židovském hřbitově. A po prvním vyplňováním pracovního listu jsme zjistili, že to bude pohoda. Galerie Granát nás ozářila odlesky českých granátů a šperků. Pan průvodce nás zasvětil do celé výroby. Po procházce po Turnově jsme zamířili do synagogy. Nadšená a poněkud unavená paní průvodkyně nás seznámila se židovskými tradicemi. Po návratu nás čekaly 2 části cyklických úkolů, jako například přiřazování citátů k osobnostem, zapamatování si textů, doplňování letopočtů a to vše až do večeře. Odměnou nám po celém náročném dni bylo  úžasné představení skupiny Pranýř: Se zbraní , ve zbroji a v bitvě a následný ohňostroj.


Po snídani nás překvapily výsledky, byli jsme totiž na průběžném 13. místě a dále nás čekaly ročníkové úkoly. Rozdělili jsme se po jednotlivých ročnících a snažili se každý vybojovat co nejvíce bodů. Bohužel se na nás projevila únava z předchozího dne a noční bivakování v tělocvičně, a tak naše snažení nepřineslo patřičné ovoce. Potom jsme se vydali na cestu po Železném Brodě za lidovou architekturou. Ta nás velice nadchla a vyplňování posledních úkolů byla pro nás hračka. Viděli jsme muzeum skleněných betlémů, Běliště i Městské muzeum v Železném Brodě. Po dobře odvedené práci jsme si dali zmrzlinu a netrpělivě čekali, jak celá soutěž dopadne.


Nakonec jsme si o místečko pohoršili, přeskočil  nás gympl a celkově jsme skončili na 15. místě a mezi základkami jsme obsadili 5. místo. Což není tak špatné v takové konkurenci, resp týmů bylo 25, z toho 15 základních škol a 10 gymnázií. A co je nejdůležitější, byly to dva dny, které jsme si náramně užili. Za naši školu soutěžili Florián Jindra, Tomáš Panoš, Pavol Fuka a Naďa Čeresizová.


Pavol Fuka z 8.A a Lenka Myslivcová (uč.)

Fotogalerie




 
- - ©ZŠ Liberecká 26 - -